Bij vermogensplanning speelt belastingheffing, de vermogensrendementsheffing, mede door de lage rente en in het rendementsvraagstuk een belangrijke rol. Belastingen hebben immers een negatieve invloed op het rendement en dus uiteindelijk ook of de doelstellingen uit het financiële plan gerealiseerd kunnen worden.

De vraag bij klanten en adviseurs is of het verschil maakt op de effectieve belastingdruk als je vermogen in privé aanhoudt, dan wel of je dit structureert. Is de vormgeving van invloed op de totale fiscale last?

In dit artikel maak ik samen met Maurice de Clercq en Harjit Singh van ESJ de vergelijking of de belastingheffing van gestructureerd vermogen afwijkt van de heffing in privé. En of de belastingheffing bij een rechtsvorm en een natuurlijk persoon neutraal verloopt. We vergelijken aan de hand van de eerder in dit vakblad verschenen casus van Pierre en Charlotte, een dga die net de onderneming had verkocht: Where to live?  Nederland, België of Curacao? Download het artikel in pdf:artikel 2015 VFP 10 ESJ out of the box parkeren structureren